12 SEO tips voor beginnende bloggers

SEO is vaak voor veel bloggers te technisch en te ingewikkeld. Velen weten niet waar ze moeten beginnen en proberen maar wat.

Verwerken wat zoekwoorden in hun tekst en hopen dat het helpt. Dat ze dan gevonden worden als ze maar zoveel mogelijk zoekwoorden verwerken in hun teksten. Maar SEO gaat zoveel verder dan dat. Want wil je echt goed en veel gevonden worden, dan hoef je eigenlijk niet eens zo technisch te zijn. Je kunt je SEO heel simpel verbeteren zodat jij ook hoog scoort in de zoekmachines.

Hier 12 SEO tips voor beginnende bloggers

WAT IS SEO?

SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel zoekmachine optimalisatie. Met zoekmachine optimalisatie worden de strategieën en technieken bedoeld die gebruikt worden om je ranking in Google te verbeteren. Simpel gezegd: kleine trucjes die je kunt toepassen om hoger in de zoekresultaten te komen.

WAAROM MOET JOUW WEBSITE / BLOG SEO GEOPTIMALISEERD ZIJN?

Nou, als jij goed gevonden wil worden moet je gewoon SEO toepassen op je blog en/of website. Elke keer wanneer jij een zoekwoord intikt in Google en op Enter drukt, gaat Google pagina’s crawlen (doorzoeken) en indexeren om te kijken welke websites het meest relevant zijn. Die websites verschijnen vervolgens bovenaan in de zoekresultaten.

Uit onderzoek van Google blijkt dat maar 8,5% van de mensen die iets opzoekt op Google verder kijkt dan de eerste resultatenpagina. Wanneer je meer verkeer naar je website wilt trekken, is het dus belangrijk dat jouw website zo hoog mogelijk staat – het liefst op de eerste pagina. En dat is wat SEO doet. Wanneer je een goede SEO hebt, zet Google je hoger in de resultaten en zullen meer mensen je website vinden en bezoeken.

Wanneer je wilt dat je blog of website groeit, is het dus belangrijk dat je je SEO verbetert. Dit hoeft niet veel tijd te kosten en is echt niet zo moeilijk als het lijkt.

Hier 10 tips om op een makkelijke manier je SEO te verbeteren.

Lees ook: 10 SEO trucjes om beter gevonden te worden in Google

 

1. Creëer content die iets nieuws laat zien of die de diepte in gaat

Niet voor niets staat deze op één. De allerbelangrijkste SEO-tip die ik je kan geven is dat je content simpelweg van buitengewone kwaliteit moet zijn. Steek dus meer tijd in research en zoek er meer voorbeelden en actualiteiten bij. Gebruik de pagina’s die op dit moment het hoogst in Google scoren op jouw voorgenomen zoekterm om je eigen webteksten en blogartikelen op basis daarvan nóg beter en uitgebreider te maken.

 

2. GEBRUIK ZOEKWOORDEN IN JE VERHAAL

Als het gaat om het verbeteren van je SEO zijn je artikelen het belangrijkste onderdeel. Wanneer je content creëert die relevant en waardevol is voor je lezers, zullen mensen namelijk vaker je artikelen lezen en delen en zullen ook andere websites naar je blogposts linken. En dat zorgt ervoor dat Google je een hoge waardering geeft.

Naast dat je duidelijke en waardevolle artikelen moet schrijven, is er nog een ander “trucje” dat je kunt toepassen: zet zoekwoorden in de tekst. Door relevante zoekwoorden in je artikel te verwerken, kan Google zien waar je artikel over gaat en kunnen ze jouw artikel weergeven als mensen die zoekwoorden intikken. Maar overdrijf het niet; wanneer je artikel een verzameling aan zoekwoorden is, heeft dat juist een averechts effect.

3. KIES EEN GOEDE TITEL

Ook je titels zijn belangrijk als je je SEO wilt verbeteren. Wanneer je een titel voor je artikel aan het bedenken bent, is het slim om na te denken over de woorden die je zelf zou gebruiken als je in Google zou zoeken naar het onderwerp waar je over schrijft. Voor deze blogpost zou dat bijvoorbeeld “SEO tips beginner” kunnen zijn.

De meeste mensen gebruiken makkelijke en algemene woorden als ze iets opzoeken in Google, dus probeer het zo simpel mogelijk te houden. Verwerk die zoekwoorden vervolgens op een aantrekkelijke manier in je titel. In dit geval maakte ik van “SEO tips beginner” “8 SEO tips voor beginnende bloggers”.

Lees ook: 6 tips voor een onweerstaanbare blogtitel

3. Maak slim gebruik van sociale media

Heb je een geweldig stuk content gemaakt? Gefeliciteerd, zorg er dan voor dat je het op een goede manier met sociale media promoot. Hoewel shares en links geen directe rankingfactor in Google zijn, zijn er veel signalen dat ze de ranking wel degelijk beïnvloeden.

En zelfs al zou dat niet waar zijn, dan levert een goede omgang met sociale media tóch extra bezoekers (en daarmee potentieel meer werk) op.

Hier een paar tips zodat je sociale media op de juiste manier inzet:

  • Creëer waardevolle content die het verdient om gedeeld te worden.
  • Voeg duidelijke deelknoppen aan je artikelen toe.
  • Deel je content zelf via het juiste kanaal en vraag om reacties.
  • Vraag mensen om je artikelen te delen als ze ze nuttig vinden.
  • Tag of vermeld mensen die je in je artikelen aanhaalt zodat ook zij het kunnen delen onder hun volgers.

4. VERGEET DE META TAG

Veel mensen denken nog steeds dat je de meta tag van je blogpost vol moet stoppen met zoekwoorden en beschrijvingen om goed te kunnen scoren in de zoekmachines. Vergeet dat alsjeblieft heel snel, want Google gebruikt de meta tag al jaren niet meer bij het crawlen van je website. Een hele waslijst zoekwoorden in je meta tag proppen kan zelfs een negatief effect hebben op je ranking omdat Google dat ziet als spammen. Wat je wel moet doen: de meta tag zo aantrekkelijk mogelijk maken, zodat mensen meteen getriggerd worden om op je link klikken als ze het voorbij zien komen in Google.

5. Gebruik goede omschrijvingen voor afbeeldingen

‘Afbeeldingen’ staat prominent vermeld in de zoekmachine. Afbeeldingen maken al sinds mensenheugenis een belangrijk onderdeel uit van de zoekresultaten. In sommige gevallen zoeken mensen louter op afbeeldingen als ze iets nodig hebben. En daarom is het zo belangrijk om je foto’s en overige beeldmaterialen te optimaliseren.

6. GA VOOR TEKST IN PLAATS VAN AFBEELDINGEN

Als het mogelijk is, kun je beter tekst gebruiken dan een afbeelding. In tegenstelling tot teksten, kunnen zoekmachines afbeeldingen namelijk niet echt “lezen” (zie punt 5.). Wanneer je bijvoorbeeld iets wilt uitleggen, kun je dat dus het beste zoveel mogelijk in tekst doen en alleen afbeeldingen gebruiken om je tekst te verduidelijken. Dat betekent natuurlijk niet dat je helemaal geen plaatjes meer moet gebruiken. In tegendeel zelfs; afbeeldingen verhogen vaak de gebruiksvriendelijkheid van je artikel en maken het daardoor makkelijker om te lezen. Maar als je zoveel mogelijk uit je SEO wilt halen, is het belangrijk dat je afbeeldingen een aanvulling op de tekst zijn en niet een vervanging van de tekst.

7. Zorg voor mooie url’s

Nog steeds kom je website tegen die lelijke url’s bevatten. Url’s met codes, vraagtekens en andere moeilijk te doorgronden informatie erin verwerkt. Niet mooi en niet helder. Niet voor mensen en niet voor Google. Zorg als het even kan voor korte en simpele url’s die mensen bij wijze van spreken zo over kunnen typen. Strip de url van alle overbodige woorden en vermeld alleen het zoekwoord inclusief 1 of 2 andere woorden.

8. Verleid je bezoekers met de meta description

Behalve de titel heb je ook de omschrijving van je pagina (de zogenoemde ‘meta description‘) tot je beschikking om te verleiden. De meta description is het eerste stuk ‘content’ van je website dat mensen zien wanneer ze de pagina met zoekresultaten krijgen voorgeschoteld. Hier geen gebruik van maken is een gemiste kans.

In je meta description heb je iets meer ruimte om bezoekers naar je pagina te trekken. Ook hierin kun je gebruikmaken van Magische Woorden. Vergeet niet de zoekwoorden nog eens in de meta description te vermelden en een call-to-action te geven.

Samen zijn de titel en de omschrijving van je pagina de beste SEO-schrijven tips. Als er iets is wat veel impact heeft op je SEO, dan zijn het deze twee.

9. links naar je artikelen en producten te delen op social media

Eén van de moeilijkste, maar ook één van de belangrijkste onderdelen voor het verbeteren van je SEO, is ervoor zorgen dat andere websites naar jouw site linken. Wanneer websites met een hoge ranking een link naar jouw website plaatsen, wordt jouw site waardevoller voor Google. Want als een goede site over jouw site praat, moet jouw website wel goed zijn en daar krijg je een soort bonuspunten voor van Google. Je kunt ook jezelf een handje helpen door links naar je artikelen en producten te delen op social media.

10. Maak je website veilig met SSL

Google houdt van veilige websites. In 2014 gaven ze op hun blog al aan dat een versleutelde verbinding een ranking signal zal worden. Ofwel, websites met een versleutelde verbinding zullen hoger gepositioneerd worden ten opzichte van websites zonder.

Een versleutelde verbinding creëer je door een SSL-certificaat toe te voegen aan je website. Dit certificaat zorgt ervoor dat alle data die verstuurd wordt tussen een webserver en een browser niet door derden onderschept kan worden en geheim blijft.

11. LINK NAAR OUDERE ARTIKELEN

Dit is een simpel trucje, waarmee je je positie in Google makkelijk kunt verbeteren. Wanneer je in nieuwe artikelen een link naar oudere artikelen plaatst, kunnen zoekmachines namelijk beter door je website navigeren. Daarnaast geef je Google het idee dat je veel waardevolle content op je site hebt staan en hoe waardevoller Google je vindt, hoe hoger je in de zoekresultaten eindigt.

12. HOUD JE WEBSITE SCHOON

Zoekmachines navigeren voornamelijk door je website via teksten en links. Wanneer je website vol rommel en doodlopende links staat, kunnen zoekmachines niet makkelijk door de pagina’s navigeren en kunnen ze je website dus niet goed beoordelen. Verwijder daarom oude linkjes, ongebruikte afbeeldingen en andere rommel van je website.

Lees ook: 4 redenen waarom je website niet gevonden wordt in Google

Wat doe jij om je SEO te verbeteren?

 

GRATIS cursus MEER KLANTEN MET PINTEREST

Ontdek hoe je meer klanten krijgt & meer bereik op je website!

12 SEO tips voor beginnende bloggers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven
error: Content is protected !!