10 tips om je teksten beter leesbaar te maken

Hoe kan je ervoor zorgen dat mensen langer op je website blijven en je website ook vaker zullen bezoeken?

Dit begint al met stap 1. En deze stap is misschien wel de belangrijkste. Je moet zorgen dat je teksten aantrekkelijk zijn om te lezen en goed leesbaar zijn. Hier 10 tips om je teksten beter leesbaar te maken.

10 tips om je teksten beter leesbaar te maken

Als jouw teksten namelijk onoverzichtelijk of niet makkelijk te lezen zijn, is de kans groot dat mensen je website verlaten en ergens anders op zoek gaan naar de informatie die ze zochten.

Daarom is het dus belangrijk dat de artikelen die je schrijft goed, makkelijk en snel te lezen zijn.

Het is niet zo dat je geen lange artikelen meer mag schrijven.  Maar je moet dus je teksten zodanig indelen en opmaken dat het voor je lezers niet vóelt alsof ze een lang artikel lezen.

10 tips om je teksten beter leesbaar te maken

Ik heb 10 tips om je teksten beter leesbaar te maken.

1.GEBRUIK KOPPEN

Koppen helpen om de informatie te verdelen in subonderwerpen, waardoor je lezers makkelijker door je tekst kunnen navigeren en eventueel alleen de alinea’s eruit kunnen pikken die voor hen interessant zijn. Daarnaast is het gebruiken van koppen ook goed voor je SEO, omdat ook Google op die manier beter weet waar je artikel over gaat.

Lees ook: 8 tips om snel en gratis je SEO te verbeteren 

2. MAAK HET BEELDEND

Vermijd lege woorden en marketingtaal. Prachtige, leukste, beste, unieke… Schrap bijvoeglijk naamwoorden en bijwoorden zo veel mogelijk. Trap open deuren in. Reken af met clichés.

Kies in plaats daarvan intelligentere omschrijvingen, gebruik metaforen en doe aan framing: caviapolitie, villasubsidie, powernap, plofkip, fair trade, 30% minder suiker. Zet ze in zodat jouw publiek in jouw richting denkt. Gebruik vergelijkingen die beelden oproepen. Dwing jezelf creatiever te zijn in je woordkeus.

3. MAAK KORTE ALINEA’S

Mensen nemen informatie sneller op als het in korte stukken wordt voorgeschoteld en zijn dan ook eerder geneigd om het hele artikel te lezen. Daarnaast zorgt het gebruik van alinea’s voor meer witruimte in de tekst, wat je artikel rustiger en overzichtelijker maakt. Deel je teksten daarom op in alinea’s van ongeveer 5 a 6 zinnen.

4. GEBRUIK AFBEELDINGEN

Als je af en toe een afbeelding invoegt, is het voor de lezers van je tekst een stuk makkelijker lezen dan een heel lap tekst te moeen lezen.

Het ziet er aantrekkelijker uit en hierdoor breek je de tekst ook in stukken, wat er ook voor zorgt dat het makkelijker leesbaar is.

Gebruik wel relevante afbeeldingen die over het onderwerp gaan. De meeste mensen gebruiken foto’s in hun artikelen, maar je kunt ook denken aan infographics, screenshots, video’s of illustraties.

5. GEBRUIK OPSOMMINGSTEKENS

Net als bij het gebruik van koppen, zorgen opsommingstekens ervoor dat de tekst snel en makkelijk te scannen is, wat goed is voor de gebruikerservaring en voor je SEO. Daarnaast zorgt het ook voor meer witruimte in het artikel, wat voor meer rust en overzicht zorgt.

6. HIGHLIGHT BELANGRIJKE WOORDEN

Maak bepaalde woorden of zinsdelen vet, of op zijn Engels: bold. Of geef het een arceringsteken, zoals dóen of héél. Zo weten je lezers waar je de nadruk op wilt leggen.

7. LAAT OVERBODIGE TEKST WEG 

Laat overbodige tekst weg en formuleer je boodschap zo beknopt mogelijk

8. PERSOONLIJK SCHRIJVEN

Persoonlijk schrijven is actief schrijven. Vermijd de naamwoordstijl (het plus infinitief) en vervoeg werkwoorden actief in plaats van de lijdende vorm te gebruiken. Gebruik het vage ‘men’ liever niet en wees in plaats daarvan niet bang om ‘we’ of ‘wij’ te gebruiken als het over je bedrijf gaat. En ook niet om ‘ik’ te schrijven als je jezelf bedoelt.

Spreek de lezer aan met ‘je’ of ‘jij’ of ‘u’. Vousvoyeren schept wat meer afstand, maar sommige bedrijven voelen zich daar prettiger bij. Dan moet je vooral niet krampachtig gaan jijen en jouen.

9. GETAL IN PLAATS VAN LETTERS

Schrijf dus ’16’ i.p.v. ‘zestien’ bijvoorbeeld.

10. DATA IN TABELLEN

Zet data in tabellen en/of grafieken i.p.v. alles in woorden uit te drukken. Als je meerdere data hebt kan je het beter in een tabel zetten of maak er een grafiek van. Ook kan je gebruik maken van opsommingstekens.

 

Hoe zorg jij ervoor dat je teksten goed te lezen zijn?

 

GRATIS cursus MEER KLANTEN MET PINTEREST

Ontdek hoe je meer klanten krijgt & meer bereik op je website!

10 tips om je teksten beter leesbaar te maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven
error: Content is protected !!